10-04-2016, 08:21
Normalnie jest ołowiana - identyczna jak pod parownikiem.
Jaka to lampa?
|
10-04-2016, 08:21
Normalnie jest ołowiana - identyczna jak pod parownikiem.
Rurka parownika naprawiona, jednak nie jest to takie łatwe, jak się na początku wydawało. Siedziałem tylko przy tym elemencie ponad 3 godziny, ale warto było
![]() ![]() ![]() Dla potomnych ![]() Rurka parownika: -średnica zewnętrzna fi 5mm, średnica wewnętrzna fi 4mm, -długość z dolnym kołnierzem do dolnego gwintu parownika ok. 65,3mm, -wysokość dolnego kołnierza 10,0mm, -długość do górnego gwintu 140,5 do 141mm (bez dolnego kołnierza), -wymiar wlutowania w parownik 4mm, -wymiar wlutowania w dolny kołnierz 3,5mm, -długość samej rurki 63,2mm. Lutowanie: pasta cynel3 i LC30 (Pb70%,Sn30%) + dobry palnik gazowy. Odkażanie: ![]() Czyszczenie: najdrobniejsza wata stalowa. Efekt poniżej i proszę o zdanie, czy dobrze postępuję i czy dobrze to wyszło, czy mogło lepiej? Uwaga: rurka fi 5,4mm jest za duża, stosować rurkę fi zewnętrzne 5mm.
17-04-2016, 15:28
Jedynie wygląd mogę ocenić, bo na zastosowanej chemii i lutowaniu się nie znam, więc mówię: profesjonalnie.
![]()
Choćbym nawet szedł ciemną doliną, zła się nie ulęknę, boś ty ze mną. Blask twój i ciepło twoje mnie pocieszają.
17-04-2016, 21:23
Zbiornik nadal się moczy - wylatuje z niego taki drobny osad. Kombinuję teraz z dorobieniem uszczelek z blachy ołowianej pod rapid i parownik i gumowej pod manometr. No i jeszcze przede mną rurka rapidu do naprawy, zaworki, helisa z dyszą i pręt z igłą do czyszczenia, oraz uszczelka zaworka pompki do dorobienia. Czy manometr można rozebrać? - jest na nim nakładka z blachy przykręcona malutką śrubką - czy można to rozbierać? Wskazówka manometru stoi mi na 1 barze - próbuję go odmaczać środkiem do przepustnic.
17-04-2016, 21:55
Można rozebrać, odkręcasz tą śrubkę i blaszkę-osłonkę ściągasz "do góry". Szkiełko będzie osobno, a pod nim tabliczka ze wskazówką. Po odgięciu blaszki z zakresem pod wskazówką będzie można tą tabliczkę zdjąć. Pojawi się mechanizm. Z tego, co pamiętam, tak to mniej więcej wygląda.
18-04-2016, 08:48
Rurka wygląda jak oryginał
![]()
18-04-2016, 10:39
Rurka wygląda super - gratulacje - bardzo dobra robota
![]() ![]()
Koszt wymiany rurki parownika nie przekroczył złotówki (1zł). Lutowanie tzw.: twarde to nic trudnego. Potrzebny jest przede wszystkim dobry palnik gazowy. Ja używam takiego jak na zdjęciu - o wielu lat z powodzeniem.
Nadal jestem pod wrażeniem wykonania części tej lampy. Precyzja i jakość dzisiaj nie osiągalna. Z jakiego materiału jest wykonane uszczelnienie - uszczelka zaworka pompki? Z gumy czy ze skóry? Wygląda mi to u mnie na skórę. Mam oczywiście na myśli uszczelkę wewnątrz zaworka, a nie na gwincie do zbiornika.
20-04-2016, 21:51
Dzisiaj udało mi się naprawić rurkę rapidu. Wbrew pozorom pracy było dość dużo. Pasuje idealnie rurka nadwymiarowa 4x3,05mm do nałożenia i zlutowania na oryginalną rurkę (wszystko zależy oczywiście od uszkodzeń danej rurki). Uwaga z lutowaniem przy gwincie rurki - z uwagi na niezbyt duże wymiary zewnętrzne gwint robi się czerwony przy podgrzewaniu palnikiem, trzeba operację lutowania przeprowadzić dość szybko!!!
Długość całkowita rurki z sitkiem 109,5mm. Niestety sitka nie mogłem zdemontować z rurki, a nie chciałem zniszczyć tego fragmentu rurki, bo jest w dobrym stanie. Czy komuś udało się, nie wiem, może odkręcić lub zdemontować w inny sposób te siteczko na dole rurki rapidu? Rurka rapidu ma w originale bardzo mały otwór wewnętrzny, nawet nie miałem jak go zmierzyć. Można powiedzieć, że jest grubościenna, pewnie dlatego, iż na górze nacięty jest gwint. Raczej niedostępna na wymianę w całości, przynajmniej na razie takiej nigdzie nie znalazłem. Mam nadzieję, że rapid po takiej naprawie będzie pracował poprawnie. ![]() Staram się naprawić wszystkie elementy, które można naprawić, choć niektóre uszkodzone elementy dają nieźle popalić i trzeba się nieźle nad tym nagłowić ![]() |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|