05-11-2013, 22:54
i bardzo ładnie - tylko po kwasku odmocz w sodzie - żeby kwas nie jadł dalej

serwisploterow.myds.me - jeśli potrzebujesz naprawić coś na pograniczu elektroniki, automatyki, łączności odezwij się prywatnie

Hasag 351L
|
05-11-2013, 22:54
i bardzo ładnie - tylko po kwasku odmocz w sodzie - żeby kwas nie jadł dalej
![]()
serwisploterow.myds.me - jeśli potrzebujesz naprawić coś na pograniczu elektroniki, automatyki, łączności odezwij się prywatnie
![]()
05-11-2013, 23:24
Kwas oczywiście zneutralizowany zasadą.
Już się nie moge doczekać jak całość poskładam i po raz pierwszy odpalę.
Potraktowałem cześci metalowe odrdzewiaczem od Dragona.
Coś co po kwasku cytrynowym i cifie ładnie błyszczało po tym odrdzewiaczu (25% kwas ortofosforowy) nieco zciemniało. Ale zakładam, że to może być warstwa jakichś związków fosforu. Przynajmniej na to liczę ![]() Jak mi to wszystko się udało pokaże niebawem jak poskładam lampę. Nie mniej jednak na tą chwilę jestem ogromnie zadowolony. A tak przy okazji. Czy w Wawie byłby ktoś kto ma imadło dosyć stabilnie zamocowanie do podłoża i udostępnił by je mi na powiedzmy 10 min?? Mam problem z rozłożeniem elementu K574 (schemat w załączeniu żeby było wiadomo o co mi chodziło). Niestety WD-40 oraz przyłożona pewna siła nie pomaga ![]() ![]()
08-11-2013, 00:03
Podgrzej palnikiem gazowym albo lutlampą do czerwoności i schłodź gwałtownie w wodzie - praktycznie wszystkie zapieczone gwinty można w ten sposób rozdzielić.
Musi być dosyć światła, żeby przy nim widzieć ciemność.
08-11-2013, 00:06
Potrenuje ten sposób.
08-11-2013, 00:29
(08-11-2013, 00:03)michal napisał(a): Podgrzej palnikiem gazowym albo lutlampą do czerwoności i schłodź gwałtownie w wodzie - praktycznie wszystkie zapieczone gwinty można w ten sposób rozdzielić. Dokładnie tak, palnik i do przodu nawet bez gwałtownego chłodzenia działa ![]()
![]()
09-11-2013, 16:09
Panowie.
Jaki materiał zwykle umieszczany jest w podgrzewaczu (część K5198)? To jest azbest czy może jakiś inny materiał?
Bankowo azbest. Angole w vapaluxach zastępują go paskami włókna szklanego.
Znalazłem taśmę na allegro. Może się nadać: http://allegro.pl/tasma-wlokno-szklane-5...06722.html
"The smell, you know that gasoline smell, the whole hill. Smelled like … victory"
09-11-2013, 16:52
To tez jakaś propozycja zamiennika
![]()
10-11-2013, 02:00
myślę że taką matę szklana można kupić w każdym sklepie żeglarskim, ewentualnie modelarskim
![]() |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|