Przegląd siatek katalitycznych
|
01-05-2013, 00:26
|
|||
|
|||
RE: Przegląd siatek katalitycznych
(30-04-2013 23:39)Tyrell napisał(a): Nigdy nie paliłem siatek z tlenkiem toru. Świecą niby jaśniej no ale też sieją ostro promieniotwórczym rozpadem alfa/beta. Szczególnie w alfie bo wypada tego z 10uSv/h (średnia dla Polski to 0.15uSv/h). Niby nie ma tragedii ale jak ktoś ma w pobliżu dzieciaki to nie polecam. Te są gotowe nawet zeżreć taką siatkę na naszych oczach Oj tam, oj tam ![]() ![]() ![]() Ceny z Ebaya są bardzo atrakcyjne, a ciekawe jaka to produkcja - http://www.ebay.pl/itm/100-Gluhstrumpfe-...256f1bf190 -te z kolei "frei von Radioaktivität", tylko to jakieś no name'y, ciekawe ile warte... |
|||
01-05-2013, 09:11
|
|||
|
|||
Osobiści wole korzystać ze sprawdzonych źródeł. Nie mam na chacie dozymetru więc ni jak nie mogę weryfikować kwiecistych opisów sprzedawców z Ebaya. Z racji że moje lampy eksponowane są w sypialni wolę mieć pewność, że nie dorzucają niczego "ekstra" do przestrzeni pomieszczenia... Safety first
![]() "The smell, you know that gasoline smell, the whole hill. Smelled like … victory" |
|||
07-05-2013, 00:43
|
|||
|
|||
RE: Przegląd siatek katalitycznych | |||
07-05-2013, 14:09
|
|||
|
|||
A masz porównanie jak to wygląda w stosunku do dedykowanej siatki? Przy dole widać ciemne plamy - chyba raczej nie powinno ich być..
Musi być dosyć światła, żeby przy nim widzieć ciemność. |
|||
09-05-2013, 02:12
|
|||
|
|||
Obawiam się, że to nie jest stan idealny.
Jak wymienię uszczelkę zaworka zwrotnego w pompce, spróbuję jeszcze raz... |
|||
09-05-2013, 10:06
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-05-2013 10:08 przez Tyrell.)
|
|||
|
|||
Marek a czyściłeś parownik? (chyba twój wątek widziałem na classicpressurelamps). Jak wyciągnąłeś iglice? ... używasz izoparafin jako paliwa? Naczytałem się szyderczych komentarzy Niemcow w temnacie Vapaluxow. Nawet ktoś wytwarza mosiężne parowniki żeby zapobiec deformacji parownika na kontynentalnych parafinach
![]() "The smell, you know that gasoline smell, the whole hill. Smelled like … victory" |
|||
13-05-2013, 10:23
|
|||
|
|||
Jeszcze nie kupowałem siatek do mojego Vapaluxa (HK 350), ale chciałbym założyć jakąś siatkę na próbę, żeby zobaczyć czy działa. Waham się czy założyć 500-kę czy 250-kę. Nie wiem czy z 500 da radę, natomiast 250 może się szybko rozlecieć... chociaż może trochę wytrzyma...
Którą siatkę polecilibyście do prób? |
|||
16-09-2013, 08:46
|
|||
|
|||
Witam.
To mój pierwszy post na tym forum, więc od razu się przywitam :-) Kupiłem właśnie klona HK500 firmy Strum (rrrobiony w Chinach). Mam pytanie odnośnie siatek katalitycznych - na jak długo wystarczają? Czy mam już sobie kupować zapas? W firmie gdzie kupiłem swoją lampę, są dostępne siatki AUERA za 6,00 zł sztuka. Ponieważ będę kupował jeszcze kilka drobiazgów, czy mam kupić od razu 10 siatek? |
|||
16-09-2013, 09:36
|
|||
|
|||
W temacie siatek katalitycznych pewnie opinii jest wiele.
Ja powiem tak. Jeśli lampą nie rzucasz, nie kopiesz w nią to siatka będzie w dobrej kondycji przez długi czas. Z racji swojej struktury jest bardzo wrażliwa na uszkodzenia mechaniczne i na to bym uważał. Nie mniej jednak przewiozłem w sierpniu kilkakrotnie lampe po polskich drogach i siatka nadal cała. Tak więc zapas kilku sztuk wskazany ale bez przesady. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości