Liczba postów: 963
131
Reputacja:
3
Osobiści wole korzystać ze sprawdzonych źródeł. Nie mam na chacie dozymetru więc ni jak nie mogę weryfikować kwiecistych opisów sprzedawców z Ebaya. Z racji że moje lampy eksponowane są w sypialni wolę mieć pewność, że nie dorzucają niczego "ekstra" do przestrzeni pomieszczenia... Safety first
"The smell, you know that gasoline smell, the whole hill. Smelled like … victory"
Liczba postów: 767
64
Reputacja:
1
A masz porównanie jak to wygląda w stosunku do dedykowanej siatki? Przy dole widać ciemne plamy - chyba raczej nie powinno ich być..
Musi być dosyć światła, żeby przy nim widzieć ciemność.
Liczba postów: 114
20
Reputacja:
2
Obawiam się, że to nie jest stan idealny.
Jak wymienię uszczelkę zaworka zwrotnego w pompce, spróbuję jeszcze raz...
Liczba postów: 963
131
Reputacja:
3
09-05-2013, 10:06
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-05-2013, 10:08 {2} przez Tyrell.)
Marek a czyściłeś parownik? (chyba twój wątek widziałem na classicpressurelamps). Jak wyciągnąłeś iglice? ... używasz izoparafin jako paliwa? Naczytałem się szyderczych komentarzy Niemcow w temnacie Vapaluxow. Nawet ktoś wytwarza mosiężne parowniki żeby zapobiec deformacji parownika na kontynentalnych parafinach
"The smell, you know that gasoline smell, the whole hill. Smelled like … victory"
Liczba postów: 54
8
Reputacja:
0
Jeszcze nie kupowałem siatek do mojego Vapaluxa (HK 350), ale chciałbym założyć jakąś siatkę na próbę, żeby zobaczyć czy działa. Waham się czy założyć 500-kę czy 250-kę. Nie wiem czy z 500 da radę, natomiast 250 może się szybko rozlecieć... chociaż może trochę wytrzyma...
Którą siatkę polecilibyście do prób?
Liczba postów: 8
1
Reputacja:
0
Witam.
To mój pierwszy post na tym forum, więc od razu się przywitam :-) Kupiłem właśnie klona HK500 firmy Strum (rrrobiony w Chinach).
Mam pytanie odnośnie siatek katalitycznych - na jak długo wystarczają? Czy mam już sobie kupować zapas? W firmie gdzie kupiłem swoją lampę, są dostępne siatki AUERA za 6,00 zł sztuka. Ponieważ będę kupował jeszcze kilka drobiazgów, czy mam kupić od razu 10 siatek?
Liczba postów: 3,381
576
Reputacja:
6
W temacie siatek katalitycznych pewnie opinii jest wiele.
Ja powiem tak. Jeśli lampą nie rzucasz, nie kopiesz w nią to siatka będzie w dobrej kondycji przez długi czas.
Z racji swojej struktury jest bardzo wrażliwa na uszkodzenia mechaniczne i na to bym uważał. Nie mniej jednak przewiozłem w sierpniu kilkakrotnie lampe po polskich drogach i siatka nadal cała. Tak więc zapas kilku sztuk wskazany ale bez przesady.