Czy ktoś wie co to za model?
"The smell, you know that gasoline smell, the whole hill. Smelled like … victory"
lampa spirytusowa
|
Czy ktoś wie co to za model?
"The smell, you know that gasoline smell, the whole hill. Smelled like … victory"
24-05-2013, 21:59
Też to widziałem.
Piękna. Spirytusowa, bez pompki. Coż, może w przyszłym zyciu
25-05-2013, 01:26
Bardzo elegancka.
Czy mi się wydawało, czy ma podwójny klosz?
Spirytusowe bardzo często mają podwójny klosz - nie wnikałem nigdy, ale ma to jakiś związek z przepływem powietrza. Często w wiszących grawitacyjnych jest problem ze znalezieniem tego wewnętrznego szkiełka, zewnętrzne zazwyczaj pasują z Petromaxów, Hasagów czy Standardów.
Musi być dosyć światła, żeby przy nim widzieć ciemność.
Jest to czeski Wiktorin.
12-12-2013, 08:43
Ten Wiktorin jest austriacki, a raczej austro-węgierski. W każdym razie firma była z Wiednia.
12-12-2013, 10:28
A ja miałem kiedyś taką lampkę , mocno zdekompletowaną, a mocny w lampologii kolekcjoner z Kraju Naszych Odwiecznych Przyjaciół, który nabył ją ode mnie , zeznał bez przymusu,że lampa owa była produkowana w Czechach.
Wiem,że Wiktorin, to Wiedeń, ale osobnik ten bazuje ogromną wiedzą popartą wielkim zbiorem starych katalogów firmowych no i lamp wszelakich więc skłonny jestem się z nim nie sprzeczać . Lampa ta produkowana była przed zakończeniem I Wojny Światowej, więc być może na terenie Czech bo to były Austro-Węgry.Być może ta z linku jest austryjacka, a moja była czeska, może produkowano je równolegle i jakiś malutki szczególik je odróżnia? Nie wiem.
09-10-2014, 17:34
Lampa została wyprodukowana z 1910-1914 przez Wiktorin w Wiedniu. Wiktorin później przeniósł się do Republiki Czeskiej i ma inną nazwę firmy.
Lampy Wiktorin 5000 jest lampa grawitacyjnego. Tam są tylko dla pomp ciepła.Lampa zaczyna się. Są zabawne i łatwe do czynienia. Mikołaj
13-10-2014, 20:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-10-2014, 20:42 {2} przez Wielki Duńczyk.)
This is candy for my eyes. Here it is possible to see different models of the Wiktorin and read the patents. It is very interesting pages I think. Imagine to find some of those bigger lamps
http://www.lampenkueche.de/pdf/Wiktorin%...%20WEB.pdf Mikolaj |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|