Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Remont lampy Petromax 2827
Dobry wieczór
Szanowni Państwo, wcześniej nie miałem styczności z lampami ciśnieniowymi. Obecnie remontuję lampę Petromax 2827. Na dnie nie ma żadnych wybitych sygnatur, ani śladu po naklejce. Czy nie pochodzi z powojennej produkcji?
Chciałem się zapytać czy można pozyskać następujące części, czy pasują od lampy HK250?:
- górny wewnętrzny płaszcz wraz z fajką i palnikiem
- siateczka
- komplet uszczelek
- szkło
- klapka zaworu Rapid
Iglica – na dyszy odczytałem oznaczenie „Petromax 200”
Będę bardzo zobowiązany za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam serdecznie, Krzysztof

Załączone pliki Miniatury

Cześć!
Na stronie hytta.de można kupić różne części do lamp ciśnieniowych, a siatki, iglice i dysze kupisz na allergo
(17-04-2026, 15:41)Bischkopt napisał(a): Cześć!
Na stronie hytta.de można kupić różne części do lamp ciśnieniowych, a siatki, iglice i dysze kupisz na allergo

Cześć
Czy uszczelki, siatki iglice, dysze oraz szkło pasują od HK250.
kompletna puszka z fajka obecnie nieosiagalna,tylko jako część z innej lampy 200 -250 drogą podmiany także zawór szybkiego podgrzewacza (kipphebel)
Viribus unitis
Na początek polecam zacząć od lamp kompletnych, bez rapida i dużych 300-500 cp - dużo łatwiej i satysfakcja ukończenie projektu praktycznie gwarantowana. Skompletowanie tego 2827 bardzo mało opłacalne raczej jest. Wszelkie uszczelki łatwo zrobić samemu. Części będą pasować od podobnych Optimusów, Primusów, Aida itp. itd.
Na podstawie niewielu dostępnych dokumentów wygląda na to, że 2827 były produkowane podczas i po wojnie również.
Zamiast szukać reszty rapida (te stare z 2827 jest mega ciężko znaleźć) można zamontowac jakąś nerkę (nawet prowizoryczną zrobioną w 5 minut z folii aluminiowej) i odpalać lampe na alkohol.

powodzenia,
Piotrek

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości