Liczba postów: 44
9
Reputacja:
0
Witam.
Poszukuję porady. Mam możliwość kupić dwie lampy. Mogę tylko jedną. To będzie moja pierwsza naftówka ciśnieniowa
Co wybrać Petromax 829 Rapid /używka/ czy Mannesmann /nowa/ ?
Do tej pory używałem benzynówek.
Liczba postów: 337
72
Reputacja:
0
Witaj . Na twoim miejscu kupiłbym używanego Petromaxa , niemniej jednak kupując używaną lampę , musisz liczyć się z tym , iż będzie ona wymagała przeglądu , serwisu i polerki . Kupując natomiast nowego chińczyka , raczej zadziała bez problemowo , aczkolwiek jak długo popracuje , to już inny temat . Na forum znajdziesz mnóstwo informacji na temat Petromaxa 829 , dostępność części zamiennych jest w Polsce .
Liczba postów: 3,381
576
Reputacja:
6
Chodzą słuchy, że części pasują.
Mimo, że mam jednego chińczyka (Anchor'a) to jeszcze tego nie zweryfikowałem.
72
Reputacja:
0
Chińczyk to klon Petromaxa 829 , więc części zamienne będą pasować . Zbiornik paliwa w chińczyku jest stalowy , musisz się liczyć z tym , że kiedyś zacznie rdzewieć . Osobiście wolałbym starego Petromaxa najlepiej w wersji wojskowej tzw bundesmax , są dostępne na portalach ogłoszeniowych , jak ci się nie spieszy z zakupem to poczekaj na odpowiedni egzemplarz .
Liczba postów: 44
9
Reputacja:
0
01-08-2019, 12:38
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-08-2019, 12:50 {2} przez Zirkau.)
Hm. Ten Petromax to ten z nowych. Nie jest stary. Wyglada na takiego w doskonałym stanie.
Hm. Ten Petromax to ten z nowych. Nie jest stary. Wyglada na takiego w doskonałym stanie. Jednak moje watpliwosci biora sie stad ze czytałem ze te nowe to nie sa jednak tak dobre.... mam sie bac czy jednak firma to firma?
72
Reputacja:
0
Nowe Petromaxy produkowane są w Chinach . Jakość gorsza od starych egzemplarzy , ale lepsza od chińczyka no name . Dlatego proponuję Ci poszukać okazu wojskowego z lat 50 do 80 .