No lampa wyglada na kompletną, zbiornik nie wyglada na przerobiony wiec chyba szczelnosc bedzie zalezec od manometra i pompki rapida.
Chociaż kto wie, moze z zewnatrz wyglada okay a co mnie czeka? Tego nikt nie wie.
A powiedzcie mi Panowie, sądząc po zawleczce Rapida ta lampa będzie prawdopodobnie z lat 60tych?
A powiedzcie mi proszę, jaka jest roznica miedzy 350 a 500? No i w przypadku regeneracji, gdy bede czyscil zbiornik, musze tam wsypac podkladki jakie i po co?
Różnica jest w ilości światła jakie daje - masz dyszę o mniejszym otworze niż dla 500. Poza tym to jest to samo.
Jak do 500 zakręcisz dyszę dedykowaną do 350 to masz 350
A podkładki są po to, aby mechanicznie usunęły 'syfy' które przez lata użytkowania się wytrąciły z nafty - dlatego dobrze jest wstąsnąć koktailem podkładkowo-acetonowym co jakiś czas. A w moim odczuciu najlepsze są takie sprężynowe - mają ostre krawędzie a to przyspiesza proces czyszczenia
29-03-2015, 12:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-03-2015, 12:37 {2} przez reanimat.)
A to z tym problemu nie mam bo mam dostep do piaskarki ktora wewnetrznie czysci szkłem roznego rodzaju Butle gazowe wysokociśnieniowe. Dodatkowo wszystkie czesci moge plukac w maszynie ultradzwiekowej, chyba to nie zaszkodzi prawda?
Aha! I gdybym zmienil dysze na hk500, nic by nie stalo na przeszkodzie?
Dobra, robimy tak... na razie nic nie piszę, jak przyjdzie założe nowy wątek w ktorym będę opisywał krok po kroku proces reaktywacji lampy, mam nadzieję, że wszystko przebiegnie pomyślnie, jeśli będą problemy - zgłoszę się po poradę.
Dzięki Panowie bez wyjątków za pomoc i rozwianie wątpliwości.
No i jeszcze dodam że jestem hmm... zadowolony!!
29-03-2015, 16:04 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-03-2015, 16:04 {2} przez michal.)
Ja bym piaskowania nie ryzykował - lepiej wypłukać z nakrętkami. Cylinder pompki ma stosunkowo cienkie ścianki, można go uszkodzić. Zresztą ściany zbiornika też nie są specjalnie grube a mosiądz jest miękki - kiedyś zamiast nakrętek wsypałem do zbiornika wkręty do drewna i zniszczyłem zbiornik - wkręty poprzebijały ścianki.
Musi być dosyć światła, żeby przy nim widzieć ciemność.
W firmie uzywamy piaskarki z drobmym szkłem granulat szkła to około 0.1 mm, ciśnienie robocze piaskarki 5 bar, stosujemy ją do czyszczenia tylko i wyłącznie aluminium, przy piaskowaniu stali uzywamy śrucin ołowianych. Po takich zabiegach butle aluminiowe wyglądają wewnątrz jak i z zewnątrz jak nowy petromax matt. Wydaje mi sie że mosiądz jest twardszy od aluminium. czasami też tej piaskarki używamy do oczyszczajia starych gwintow zaworowych z teflonu.
10-04-2015, 07:27 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-04-2015, 07:32 {2} przez reanimat.)
Dobra. Lampa przybyła, jestem już w domu, i zacząłem powoli kombinować, na razie dodam parę wstępnych zdjęć.
Wiekszość prac zwiazanych z doprowadzeniem jej do porzadku wykonałem jednak znalazlem w zbiorniku mikro przeciek, zalutuje go na gorąco, na jednym ze zdjęcjest on zaznaczony.
Podaje wam jeszcze adres pod ktorym mozecie zobaczyc wszystkie zdjecia i je pobrać...