Czy ktoś z kolegów ma "odjazd" na parzenie kawy? Taki offtop... Postawiłem chromowanego Petromaxa obok ekspresu i stwierdziłem, że udana z nich para
BR,
Maciek
Ekspres do kawy dla "lampiarza" :)
|
Czy ktoś z kolegów ma "odjazd" na parzenie kawy? Taki offtop... Postawiłem chromowanego Petromaxa obok ekspresu i stwierdziłem, że udana z nich para
BR, Maciek
Gaggia Achille?
Full manual. Piękna maszyna.
08-05-2014, 15:15
La Pavoni "Europiccola" stuningowana manometrem od modelu Pro. Dotoczyłem z mosiądzu przejściówkę. Codziennie rano cieszy gdy wyciskam szota espresso
BR, Maciek
08-05-2014, 15:41
LaPavoni powiadasz.
A młynek w jakim stylu?
Zwykły elektryczny Pavoni z żarnami poziomymi. W zasadzie młynek jest ważniejszy od ekspresu. Jak se zmielisz, tak się napijesz. Tak jak w lampie dużo zmiennych wpływających na smak kawy. Ziarna/palenie/mielenie/ubicie/ciśnienie/temperatura/czas. Ekspres dżwigniowy pozwala samemu kontrolować ciśnienie przy ekstrakcji. Więcej zabawy ale jak wyczujesz dane ziarno to możesz uzyskać taką kawę jaką w żadnej kawiarni Ci nie podadzą
BR, Maciek
08-05-2014, 17:02
A skąd kupujesz ziarna?
Sam palisz czy kupujesz już zrobioną?
08-05-2014, 17:08
Kupuję w palarni, mam pod nosem więc pojadę, powącham i zobaczę co i jak akurat palą
http://ipanemacafe.eu BR, Maciek
08-05-2014, 17:48
Wiem. To Twoje okolice.
Ja u nich zieloną biorę. i sam ją palę. Trochę zabawy jest ale jest to warte zachodu.
Ha, to wyższy stopień wtajemniczenia Może kiedyś dojrzeję. Palisz na gazie czy masz maszynkę?
BR, Maciek |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|