Liczba postów: 38
	 6

Reputacja: 
0

Witam,
Zastanawiam się czy lampa bez problemu będzie pracować na oleju napędowym do diesla.
Ma ktoś doświadczenia z palenia tym paliwem w lampach?

Liczba postów: 3,382
	 576

Reputacja: 
6

Ja używam diesla w kuchence. I się daje.
W lampie też można tylko trzeba uważać a najlepiej unikać jeśli lampa nie jest do benzyny/diesla przystosowana.

6

Reputacja: 
0

Benzyny to wiem że nie należy lać i nie mam zamiaru. Ale olej napędowy chyba nie jest tak łatwopalny jak benzyna a podobnie jak nafta no i jest gęściejszy.
Stąd pytanie. No i czy parownika nie usyfi zbytnio

Liczba postów: 361
	 85

Reputacja: 
2

(19-01-2017, 00:18)Kolekcjoner93 napisał(a):  Benzyny to wiem że nie należy lać i nie mam zamiaru. Ale olej napędowy chyba nie jest tak łatwopalny jak benzyna a podobnie jak nafta no i jest gęściejszy.
Stąd pytanie. No i czy parownika nie usyfi zbytnio
 Z tego co ja pamiętam, a przynajmniej gdzieś, kiedyś mi się przeczytało, to diesel nie jest polecany do lamp ciśnieniowych, bo właśnie zapycha wnętrzności. Sam jednak nie testuję tego paliwa, więc jak to wygląda w praktyce - nie wiem. 

Choćbym nawet szedł ciemną doliną, zła się nie ulęknę, boś ty ze mną. Blask twój i ciepło twoje mnie pocieszają.

Liczba postów: 1,532
	 133

Reputacja: 
2

To może będzie okazja do zasięgnięcia wiedzy, jak kolega Kolekcjoner93 zrobi stosowne testy to może się nam pochwali?

Liczba postów: 278
	 77

Reputacja: 
0

Ja gdzieś kiedyś czytałem, że diesel nadaje się do palenia w lampach tylko trzeba potem czyścić bebechy. Także raczej do użytku awaryjnego.

Maciek

Liczba postów: 1,532
	 133

Reputacja: 
2

Awaryjnie to i na oleju słonecznikowym pójdzie...

Liczba postów: 411
	 27

Reputacja: 
1

Nafta ( najlepiej bezwonna ) to czysty rektyfikat. Olej napędowy to złożony z wielu substancji związek chemiczny. Palić w lampie się będzie, kosztem naszego czasu poświęconego na serwis.
Pozdrawiam.

Dymogeneratory Smok >>>  
Helica

6

Reputacja: 
0

Pomysł na ON w lampie bierze się z ceny za litr bo za ON ze stacji to jakieś 5zł. za litr vs. 12zł. za litr nafty ze sklepu.
Wgl. gdzie tanio można łatwo dorwać naftę do lampy?