Pre-heater do Tilley'a
|
02-10-2014, 10:30
|
|||
|
|||
Pre-heater do Tilley'a
Mam pytanko do szanownych forumowiczów. Jakieś sugestie czym można zastąpić oryginalny podgrzewacz do lamp Tilley?
Znalazłem kilka wątków na innych forach czego można użyć by w szybki sposób zrobić miseczkę na spirytus, ale nie jestem fanem montowania dna puszki od piwa do lamp... Może ktoś ma jakiś sprawdzony sposób czego można użyć i czy to się wogóle sprawdza. Z góry dziękuję za sugestie. |
|||
02-10-2014, 11:57
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-10-2014 12:00 przez CZ@rek.)
|
|||
|
|||
RE: Pre-heater do Tilley'a
Pre-heater od np Vapalux'a 300 pasuje. W prawdzie jest on zakładany 'na stałe' na parownik ale świetnie spełnia swoje zadanie.
Ewentualnie preparować jakieś dwie małe nereczki (oczywiście wypełnione materiałem) piłączone drutem - taki mały spinacz do bielizny ![]() Ostatecznie kupić np taki komplecik: http://www.ebay.co.uk/itm/ORIGIONAL-TILL...3f3dd86343 |
|||
02-10-2014, 12:31
|
|||
|
|||
(02-10-2014 11:57)CZ@rek napisał(a): Pre-heater od np Vapalux'a 300 pasuje. W prawdzie jest on zakładany 'na stałe' na parownik ale świetnie spełnia swoje zadanie. Dzięki za odpowiedź. Właśnie chodzi mi o taki zakładany na stałe, tylko żeby była możliwość nalania spirytusu do niego, a nie wsadzania nasączonego knota/materiału. |
|||
02-10-2014, 13:02
|
|||
|
|||
W Vapaluxach są właśnie knoty, ale jak się pozbędziesz tekstyliów to masz całkiem fajną rynienkę
![]() |
|||
02-10-2014, 14:31
|
|||
|
|||
(02-10-2014 13:02)CZ@rek napisał(a): W Vapaluxach są właśnie knoty, ale jak się pozbędziesz tekstyliów to masz całkiem fajną rynienkę Skoro mówisz, że pasuje ta od Vapaluxów to chyba zamówię. Wygląda ładnie i nie oszpeci lampy ![]() ![]() |
|||
02-10-2014, 14:39
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-10-2014 14:39 przez CZ@rek.)
|
|||
|
|||
Powiem tak. Wszystko zależy od wlanego spirytusu. Im więcej mocy ma paliwo tym mniej razy trzeba zalewać.
Na jagodziance podgrzewacz z załącznika muszę odpalać min 2 razy, na białym już wystarczy raz. Zakładam, że z białym wystarczy zalać, podpalić spirytus i jak już się zacznie dopalać zacząć uruchamiać lampę. Powinna zaskoczyć. A jakiego Tilley'a będziesz odpalał?? ![]() |
|||
02-10-2014, 14:46
|
|||
|
|||
Kerosene, ja mam troche inny patent, sprawdza sie dobrze, zakladam aluminiowe pazlotka od tych malutkich podgrzewaczy, tych takich malutkich swieczuszek. Bo troche Tilleyow sprzedaje kolegom w pracy, na grilla. W weekend sobie odpalaja przy grillu I maja romantyczna atmosphere. Zakladam wiec te wypalone pazlotka. W moich PX 2827 tez mam to zalozone, nie mam oryginalnych rapidow a kombinowanych nie chce zakladac wiec uzywam swieczuszek...
|
|||
02-10-2014, 14:50
|
|||
|
|||
(02-10-2014 14:46)alenstein napisał(a): Kerosene, ja mam troche inny patent, sprawdza sie dobrze, zakladam aluminiowe pazlotka od tych malutkich podgrzewaczy, tych takich malutkich swieczuszek. Bo troche Tilleyow sprzedaje kolegom w pracy, na grilla. W weekend sobie odpalaja przy grillu I maja romantyczna atmosphere. Zakladam wiec te wypalone pazlotka. W moich PX 2827 tez mam to zalozone, nie mam oryginalnych rapidow a kombinowanych nie chce zakladac wiec uzywam swieczuszek... A czym to uszczelniasz?? |
|||
02-10-2014, 14:51
|
|||
|
|||
Albo tutaj, moze ktos bedzie zainteresowany...
http://www.ebay.co.uk/itm/Genuine-Tilley...339093804c |
|||
02-10-2014, 15:31
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-10-2014 15:53 przez kerosene-shop.com.)
|
|||
|
|||
(02-10-2014 14:46)alenstein napisał(a): Kerosene, ja mam troche inny patent, sprawdza sie dobrze, zakladam aluminiowe pazlotka od tych malutkich podgrzewaczy, tych takich malutkich swieczuszek. Bo troche Tilleyow sprzedaje kolegom w pracy, na grilla. W weekend sobie odpalaja przy grillu I maja romantyczna atmosphere. Zakladam wiec te wypalone pazlotka. W moich PX 2827 tez mam to zalozone, nie mam oryginalnych rapidow a kombinowanych nie chce zakladac wiec uzywam swieczuszek... Można prosić o jakieś zdjęcie? Na ile takie rozwiązanie wystarcza, nie ukrywam, że szukam czegoś "na stałe", dlatego mocno rozważam zakupienie miseczki od vapaluxa. Ale chętnie bym wykorzystał jakiś sprawdzony patent - jak powszechnie wiadomo Polak potrafi ![]() (02-10-2014 14:39)CZ@rek napisał(a): Powiem tak. Wszystko zależy od wlanego spirytusu. Im więcej mocy ma paliwo tym mniej razy trzeba zalewać. Dwa razy to nie tak źle, tyle samo jaramy małe Optimusy na polskiej nafcie.. Na dzień dzisiejszy żadnego. Podobają mi się wszystkie a wybór będzie zależny od dostępności. Kolega już rozgląda się po car boot'ach w UK więc spodziewam się szybkiego zdobycia ![]() |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości