Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Petromax CP 500 - zagadnienia techniczne
Hej,

Witam wszystkich - jestem Krzysiek, pochodzę z Gdyni i mam pięknego Petromaxa CP 500 z 1960 roku.

Mam dwa zagadnienia związane z lampką:

1. Primer - nie działa - pompuję do wymaganego ciśnienia, otwieram primer, próbuję zapalić i nic - na chwilę płomień się pojawia i gaśnie. Co ciekawe, jak rozpalałem lampę spirytusem i otwierałem potem zawór primera, to działał normalnie. Zgaduję, że dysza jest do przeczyszczenia, i mam pytanie co do narzędzia - można kupić szpilki do czyszczenia gaźników - czy coś takiego się nada, a jeżeli tak, to jaką grubość szpilki powinienem nabyć?

2. Regulacja odległości pomiędzy elementem w kształcie litery U a dyszą - wybaczcie, ale nie wiem jak to się fachowo nazywa. W instrukcji jest napisane, że reguluje się to kluczem, którego niestety nie posiadam. Czy ktoś wie jaka to odległość powinna być? Myślę, że specjalny kluczyk da się z powodzeniem zastąpić zwykłą suwmiarką.

Acha, czym najlepiej doczyścić lampę z sadzy? Ręcznik papierowy daje radę, ale nie jest to ten poziom czystości, który by mnie zadowolił.

Dzięki z góry i pozdrawiam

Kal800

Wiadomości w tym wątku
Petromax CP 500 - zagadnienia techniczne - przez kal800 - 02-08-2020, 14:32

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości