17-06-2015, 16:25
Mam taką nadzieję, bo po woli zaczynam tracić cierpliwość

OPTIMUS 1200
|
17-06-2015, 16:25
Mam taką nadzieję, bo po woli zaczynam tracić cierpliwość
![]()
17-06-2015, 19:26
Jak jesteś pewny, że nie ma tam połączeń lutowanych to weź na palnik a potem pod wodę.
Wysoka temperatura zakrzywia czasoprzestrzeń i pomaga uporać się z zapieczonymi połączeniami gwintowymi o wiele szybciej ![]()
Dzieki za radę. Z rysunku części zamiennych wynika, że jest to część rozbieralna. Lutu żadnego nie widać, może faktycznie jest to zabezpieczone jakimś proszkiem. Spróbuję tak zrobić.
18-06-2015, 11:29
W zbiorniku PX ta nakrętka dolna (wieksza) jest wlutowana.(tak jak to cos od rapida i gwint korka zbionka) nie miałem do czynienia z Optimusem ale podejrzewam, że technologia montażu zbiornika jest taka sama, w związku z czym traktowaie całości temperaturą może mieć zgubne skutki. Zanim całość nagrzeje się do odpowiedniej temperatury lut może już być miękki. => powstaną nieszczelności itd.
18-06-2015, 13:14
Patrząc na zdjęcia rapida w zbiorniku, widać pomiędzy małą nakrętką a tą dużą o której piszesz, że jest wlutowana w zbiornik - jasny biały metalowy pierścień. W zdjęciu wykręconego rapida widać dobrze, że jest to metalowy kołnierz (pytanie z czego, bo nie jest to ołów - aluminium?). Ten jasny kołnierz/uszczelka jest wpuszczona w tą dużą nakrętkę, wiec po mojemu jest to uszczelka. Doszedłem do wniosku, że traktowanie tego WD40 nic nie da, bo poprzez tą uszczelkę nic do gwintu się nie przedostanie - po to ona jest. Skoro przeciwdziała wyciekowi od zbiornika do góry to działa to dwustronnie. Wątpię więc, żeby udało mi się to rozebrać, więc tylko wyczyszczę a do odpalania lampy jak rapid będzie niesprawny, można zawsze użyć nerki.
No to mogę odtrąbić sukces, Rapid odkręcony!!!!! Wziąłem porządny duży nasadowy klucz aby zrobić dużą dźwignię i poszło......
![]() W środku szlam i wszystkie części też, no to teraz czyszczonko ![]()
Niestety popsułem i potrzebuję zawór zwrotny (zawór pompki) do tej lamp OPTIMUS 1200, czy ma może ktoś na zbyciu, łącznie z uszczelką?
Czy może ktoś wie jakich średnic, jakie grubości z jakich materiałów są uszczelki do tej lampy?
20-06-2015, 20:34
O właśnie, od razu bym uaktualnił plik z uszczelkami.
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|