Liczba postów: 1,101
140
Reputacja:
0
Tak, Tyrell to prawda, moglismy bardzo duzo ugrac jeszcze w czerwcu 1944, na kilka dni przed operacja Bagradtion, Stalin zaproponowal Polakom niepodleglosc w zamian za wschodnie tereny, oczywiscie dla rzadu londynskiego bylo to nie do przyjecia bo narod polski tego nie zaakceptuje.Pozniej I tak to wszystko stracilismy. Polska dyplomacja odpowiedziala nie. I tu kilka faktów, w niecaly miesiac pozniej, 17 lipca zostali aresztowani zolnierze Ak uczestniczacy w operacji Ostra Brama a 22 lipca powstal rzad lubelski, to byla odpowiedz Stalina na polskie nie. To sa gole fakty, ciag zdarzen ktore nastapily w ciagu miesiaca, ktos mi powie o ustaleniach jaltanskich, znam je. Na potwierdzenie moich slow chcialem dac bardzo wymowny przyklad. Finlandia byla w stanie wojny z ZSRR od 1939 roku, walczyla od 1941 roku po stronie Niemiec, a jednak we wrzesniu 1944 roku udalo sie wynegocjowac Finom warunki rozejmu wg ktorych Finlandia pozostaje w strefie wplywow radzieckich ale jako panstwo niepodlegle. a trzeba nam pamietac ze to byl kraj ktory w latach 1939-40 osmieszyl Stalina I ZSRR. Tak wiec porozumienie ze Stalinem bylo mozliwe, nam natomiast po prostu zabraklo kogos na miare Pilsudskiego.
Liczba postów: 114
20
Reputacja:
2
Zychowicz. Facet, który wymyślił historię alternatywną, to Zychowicz.
(25-06-2013, 13:02)alenstein napisał(a): Finlandia byla w stanie wojny z ZSRR od 1939 roku, walczyla od 1941 roku po stronie Niemiec, a jednak we wrzesniu 1944 roku udalo sie wynegocjowac Finom warunki rozejmu wg ktorych Finlandia pozostaje w strefie wplywow radzieckich ale jako panstwo niepodlegle. a trzeba nam pamietac ze to byl kraj ktory w latach 1939-40 osmieszyl Stalina I ZSRR. Tak wiec porozumienie ze Stalinem bylo mozliwe, nam natomiast po prostu zabraklo kogos na miare Pilsudskiego. Finlandia nie została zajęta w 100%, miała własne wojsko, lotnictwo itd. i nie leżała na drodze sowieckiej armii do Berlina.
Cytat:Tak wiec porozumienie ze Stalinem bylo mozliwe, nam natomiast po prostu zabraklo kogos na miare Pilsudskiego.
To się teraz tak wydaje. " Polskij pan" był elementem sowieckiej propagandy antykapitalistycznej. Stalin po 1920 nigdy nie porzucił myśli o zemście.
Piszą pisarze...
Liczba postów: 1,101
140
Reputacja:
0
Chcialem tylko przypomniec, ze przez sowietów zostala zajeta Austria (oczywiscie nie cala) I to jako panstwo faszystowskie I wspolsprawca II wojny ( do dzis austriacy maja sierp I mlot w godle) ale po kilku latach zostala opuszczona. Dla przypomnienia chcialem dodac ze w tym czasie mielismy spora armie, nasi zolnierze kilka tygodni wczesniej zdobyli Monte Cassino, walczyli w Normandii, w Polsce bylo kilkaset tysiecy pod bronia. Przyklad wloskiej Istrii pokazuje ze komunisci tez umieli ustepowac. ale to jest temat dlugi jak rzeka nie wiem czy na to forum
Liczba postów: 334
21
Reputacja:
1
12-12-2013, 01:38
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-12-2013, 01:48 {2} przez HansDKW.)
@ Piotr,
napisałes:
"Ciśnieniówki robił też zakład Piotr Ulbrycha z Warszawy - jedna taka wisząca (w typie Petromaxa 834) zachowała się nawet w jakimś muzeum, chyba w Koninie. "
Nie chwaląc się powiem,ze kolejna jest u mnie.
Liczba postów: 206
9
Reputacja:
2
Super. Zarzuć jakimiś fotkami, chyba wszyscy chętnie obejrzą
21
Reputacja:
1
27-07-2014, 23:57
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-07-2014, 00:08 {2} przez HansDKW.)
Wczorajszego dnia przepięknego ( a właściwie jeszcze dzisiejszego, bo do północy jeszcze opór czasu jest) byłem tam gdzie zalegała owa przepiękność,
wydłubałem ją i wykonam sesję fotograficzną w moim garage może nawet jutro (albo cóś).
Wyniki owej sesji zamieszczę w osobnym wątku aby nie zaległa ona tutaj w zapomnieniu.
Tymczasem zajdę jeszcze raz dzisiaj do piwniczki mojej kochanej, bo tam pełna flaszka Ruby Cabernet`a
z samej Californi do mnie tęskni i ja do niej też
No i dowiedziałem się o jeszcze jednej polskiej lampie.
Podejrzewam,że może to być Lumen, bo z opisu można tak podejrzewać.
Na dodatek znajduje się ona całkiem w pobliżu Stolycy Kraju Kwitnącego Ziemniaka i Podziemnych Pomarańczy ;D
No dobra, idę do piwniczki, bo się flaszeczka niecierpliwi.Myślę ,że nasza randka odbędzie się na ogródku ; jest tak ciepło
i komary pewnie poszły już spać, bo już dawno po bajce jest )
Liczba postów: 535
87
Reputacja:
3
21
Reputacja:
1
31-07-2014, 22:16
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-07-2014, 22:21 {2} przez HansDKW.)
Pojechałem dzisiaj motocyklem synka mojego malutkiego (198cm) w miejsce gdzie miała znajdować ciśnieniowa lampa polskiej produkcji.
Osobnik ,który zeznawał na temat tej lampy twierdził stanowczo, że polska jest ona na 1000% ,a że to stosunkowo blisko
Pyrogradu, myslałem,że może Śniegockiego, daj Boże, Lumen się tam marnuje, albo cóś.
No i dopadłem garażu , wpadłem do środka, i wisiała na gwoździu, ale 2827`ka PX .
Sen się rozwiał , pobajerzyłem z gościem o starych karabinach i popędziłem do domu.
Teraz siedzę i na smutno łykam browary, bo lampka nie polska sie okazała, no i ja w domu aaa taamm WODSTOCK
po trzykroć
Liczba postów: 963
131
Reputacja:
3
31-07-2014, 22:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-08-2014, 09:33 {2} przez Tyrell.)
Widzicie? Widzicie co fascynaci robią dla tych lamp? Niech przykład Hansa będzie solą w oku tym którzy jęczą, że im inni podbijają ceny na allegro. Nie ma, że boli. Jak trzeba to z buta człowiek pójdzie bo ma nadzieje na złote runo. Święty Graal poznańskiej wytwórczości gdzieś tam czeka na śmiałków gotowych rzucić się w wir przygody. Poniżej film zainspirowany wyprawą Hansa
Podróż przez Wartheland:
Wizyta w garażu:
"The smell, you know that gasoline smell, the whole hill. Smelled like … victory"
21
Reputacja:
1
31-07-2014, 23:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-07-2014, 23:33 {2} przez HansDKW.)
No toś mnie ubawił porównaniem
A Ulbrychta trochę obfotografowałem ale nie zamieszczam w oczekiwaniu na właściwy dział w galerii.
Jak na razie bezskutecznie, niestety, ale mam nadzieję,że doczekam się wreszcie, chyba.
Ulbrycht jest ciekawy, bo bogato (jak na tamte czasy) wykonany, gdyż dużo elementów jest z amelinium,
a tego bracie nie pomalujesz
Na dodatek widać na tym lampionie jego ciekawą historię, gdyż zbiornik jest przestrzelony, a na gaźniku ptaszki zrobiły sobie gniazdo, bo im tak pasowało
i gniazdo owo pozostaje tam do dziś...
|