11-12-2014, 10:54
Ja proponuję profesjonalną wymianę zbiornika
BX jest chyba najbardziej popularną lampą tego typu - no chyba że ktoś ma dużo czasu i cierpliwości

Kupię zbiornik P-x Bundeshwer
|
11-12-2014, 10:54
Ja proponuję profesjonalną wymianę zbiornika
![]() ![]()
11-12-2014, 11:42
Pewnie, że najlepiej wymienić. Tyle, że to jest w ogóle problem popularnych lamp - taniej jest kupić całą sprawną lampę niż szukać i wymieniać 'duże' części. Zbiornik BW na pelamie kosztuje jakieś 35 ojro + wysyłka. I to współczesny chińczyk, a nie oryginał z epoki. To jest praktycznie cena lampy w średnim stanie albo połowa ceny lampy w idealnym stanie na alledrogo/tablica itp.
Dlatego najlepiej albo naprawić jak najtaniej (w tym wypadku lutowanie, można sobie poćwiczyć na pacjencie przed naprawami rzadszych egzemplarzy) i korzystać z lampy, albo zostawić sobie na części. Nie ma się co łudzić - Px BW jest tak popularną lampą, że nigdy nie zostanie modelem 'kolekcjonerskim' o wysokiej wartości i inwestowanie w nią nadmiernych środków mija się z celem - to jest lampa użytkowa. No chyba, że ktoś się uprze, to już lepiej odłożyć parę groszy i kupić komplet bez skazy ze skrzynią i wyposażeniem i taki zestaw trzymać jako egzemplarz 'zbieracki'.
Musi być dosyć światła, żeby przy nim widzieć ciemność.
11-12-2014, 17:23
(11-12-2014, 11:42)michal napisał(a): Pewnie, że najlepiej wymienić. Tyle, że to jest w ogóle problem popularnych lamp - taniej jest kupić całą sprawną lampę niż szukać i wymieniać 'duże' części. Zbiornik BW na pelamie kosztuje jakieś 35 ojro + wysyłka. I to współczesny chińczyk, a nie oryginał z epoki. To jest praktycznie cena lampy w średnim stanie albo połowa ceny lampy w idealnym stanie na alledrogo/tablica itp.Zakładając ten temat miałem na myśli wszystko to, co napisał michal. Kupować nówki PRC czy używanego w walucie euro nie ma sensu. Nie jest to renowacja a'la 'sprawa honoru', czy nawet w ramach lampy użytkowej. Mam czym świecić. ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam
Choćbym nawet szedł ciemną doliną, zła się nie ulęknę, boś ty ze mną. Blask twój i ciepło twoje mnie pocieszają.
11-12-2014, 21:40
Mógłbyś jeszcze poeksperymentować i zbudować jakąś frankenlampę taką jak np. tutaj: http://lampycisnieniowe.pl/forum/Thread-...97#pid7997 :]
Musi być dosyć światła, żeby przy nim widzieć ciemność.
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|