Liczba postów: 334
21
Reputacja:
1
Stal sie nie rozhartowała, bo jej się w tym miejscu nie hartuje, bo i po co?
Dekiel był przegrzany i chrom dostał oksydy po przegrzaniu.
A przegrzała się bo ktoś napompował lampę na otwartym zaworze i zaczął ją podgrzewać, nafta po zagrzaniu
się podpaliła i rozgrzała dekiel do zbyt wysokiej temperatury.
Liczba postów: 361
85
Reputacja:
2
(02-05-2014, 19:39)SQ6XL napisał(a): Niestety nie mam oryginalnego szkła do niej a to, które dokupiłem jest o jakieś 5mm za niskie w związku z czym lata w obudowie.
Miałem je odesłać do sklepu ale mi schodziło i teraz to już trzeba będzie jakąś metalową podkładkę dotoczyć jako dystans by je ufiksować. (...)
Witaj. Szkło nigdy nie przylega do 'ramy' lampy i nie jest mocowane na sztywno. Lata luźno do góry, jak i na boki. Przy okazji, zauważyłem, że szkła stare, te prawdziwe, miały średnicę większą, niż te sprzedawane dzisiaj. A przynajmniej mam tak u siebie.
Ognisko na daszku.
Przerabiane kilka razy.
Słabo nagrzany parownik = sikająca nafta, która osadza się na wszystkim i hajcuje niemiłosiernie.
Choćbym nawet szedł ciemną doliną, zła się nie ulęknę, boś ty ze mną. Blask twój i ciepło twoje mnie pocieszają.
Liczba postów: 963
131
Reputacja:
3
08-05-2014, 23:21
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-06-2014, 12:50 {2} przez Tyrell.)
Coś mi się wydaje, że ta siatka powinna być zdecydowanie mniejsza. Możliwe, że dystrybucja ciepła na parownik nie przebiega prawidłowo i nie podtrzymuje całego procesu. Moja siatka to normalny bąbelek przy twoim mastodoncie na pyry. Proponuję ci jednak odpalać Mil-speca na benzynie. Nafta wymaga zdecydowanie bardziej intensywnego grzania wstępnego. Możesz np. takie korytko od świeczek podstawić pod parownik i przepalić ze dwa razy. Procedura którą pokazywałeś na filmie tyczy się odpalania na bardziej lotnych frakcjach ropy
"The smell, you know that gasoline smell, the whole hill. Smelled like … victory"
Liczba postów: 12
1
Reputacja:
0
No ok.
Benzyny to się trochę boję ale raz kozie śmierć, rozumiem, że to ma być ekstrakcyjna?
No jeszcze może by tak zrobić mieszankę np. 50x50 benzyna z olejem parafinowym.
Byłoby to mniej wybuchowe.
Pytanie mam, gdzie kupujecie siatki i jaka do tej lampy by była najlepsza a jaka do tego mojego chińskiego anchora.
Teoretycznie ta siatka to była z tego anchora.
Podoba mi się określenie "MASTODONT NA PYRY" :-)
Generalnie jak bym próbował dalej na samym oleju parafinowym to mogę też po prosty palnikiem gazowym wstępnie podgrzać parownik.
Wieczorkiem zrobię taką próbę.
Pozdrówka i dzięki za rady.