04-05-2014, 22:12 

bardzo ciekawe opracowanie na  temat  tych  kuchenek
http://www.biasedlogic.com/files/kuchenk...tyczne.pdf

Viribus unitis

| 

kuchenki  trzmiel (szmiel)

| 

| 

04-05-2014, 22:12 

bardzo ciekawe opracowanie na  temat  tych  kuchenek 

Viribus unitis

05-05-2014, 23:21 

Dobre!!!

06-05-2014, 14:47 

Za bardzo czytac instrukcji nie lubie ale to przeczytalem cale 

06-05-2014, 23:51 

a ktoś ma oryginał w postaci Phoebusa 625?

"The smell, you know that gasoline smell, the whole hill. Smelled like … victory"

22-11-2014, 18:53 

Panowie , od jakiegoś czasu mam taką kuchenkę, doprowadziłem ją do przyzwoitego wyglądu, wyczyściłem, uzupełniłem braki, uszczelniłem  naprawiłem pompkę i inne zawory, ale nie umiem opanować problemu z palnikiem. Płomień nie jest niebieski albo kopci i pryska naftą albo gaśnie. Z lampami radzę sobie, Z tym radzieckim wynalazkiem nie. Nie bardzo wiem co robie źle. Mam tez mniejszą wersję takiej kuchenki bez pompki ( zasada działania i palnik jak w tzw kostce) która działa bez żadnych problemów. Co powinienem zrobić z tym trzmielem aby zaczął działać normalnie? Może ktoś ma jakiś pomysł?

serwisploterow.myds.me - jeśli potrzebujesz naprawić coś na pograniczu elektroniki, automatyki, łączności odezwij się prywatnie  

23-11-2014, 12:45 

Trzmiel pali na benzynie a nie nafcie - może tu jest problem

23-11-2014, 13:17 

Mawiają, że szmel pojedzie i na nafcie. Wymaga tylko znacznie lepszego wygrzania. 

Mi się osoboście nie udało go doprowadzić do takiego stanu aby palił poprawnie. Na benzynie za to spisuje sie perfekcyjnie. 

23-11-2014, 23:25 
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-11-2014, 23:29 {2} przez divemaster.)

No to by wyjaśniało temat. Dziękuję za podpowiedź. Tamten drugi radziecki sprzęt pali się i na nafcie i na benzynie, (trzmiela na benzynie jeszcze nie odpalałem) Trzeba będzie sprawdzić przy okazji. Wynikami się pochwalę  

![]() ps. Na nafcie bardzo ładnie działa mi stary mosiężny optimus 
serwisploterow.myds.me - jeśli potrzebujesz naprawić coś na pograniczu elektroniki, automatyki, łączności odezwij się prywatnie  

24-11-2014, 12:16 

Lezka sie wdzilem na sp oku kreci... W pierwszej polowie lamp 90-tych jezdzilem na splywy i wyprawy w gory, zawsze mialem przy sobie buteleczke benzyny i trzmiela...

24-11-2014, 18:02 

Ja woziłem to mniejsze radzieckie ( kopia niemieckiego palnika z II Wojny Światowej) Niezawodne i dzialające lepiej niż kuchenki na propan butan. Lżejsze od nich. Tego Trzmiela kupiłem z ciekawości bo był zardzewiały zabiedzony i był jakimś tam wyzwaniem przy uruchomieniu. Zobaczymy co będzie jak dorwę trochę benzyny

| 
| 

« Starszy wątek | Nowszy wątek »

|