Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Skórzana uszczelka tłoczka pompki
(02-06-2013, 14:57)Mark napisał(a): Czy kołki też były początkowo większe, czy tylko otwory?
Prawdę mówiąc już nie pamiętam, to było dość dawno. Wziąłem różne rurki, tulejki, wałki, kołki z mojej rupieciarni i kombinowałem aż się udało. Niestety nie jestem w stanie w odtworzyć z pamięci dokładnego procesu technologicznego z dokładnymi wymiarami, czasami, siłami itp.

(03-06-2013, 09:07)alenstein napisał(a): Pytanie techniczne, jakiej srednicy kolko trzeba wyciac ze skory pod przyszly tloczek?

Mniej więcej średnica tłoczka + 2x jego wysokość + "trochę" nadmiaru. Lepiej wyciąć za duże kółko, bo po ukształtowaniu tłoczka i tak, będzie można go skrócić ostrym nożykiem, jednocześnie wyrównując krawędzie.

Myślę że nie można też przesadzić z grubością skóry, bo jak tłoczek będzie zbyt sztywny, to nie będzie chciał się dobrze rozdymać w czasie sprężania powietrza i tym samym nie uszczelni się dobrze.
Skóra starego zużytego tłoczka (tłoczek leży w szufladzie do dziś) w moim 829B ma ok 1,5 mm grubości i jest mocno sponiewierana. Nie wiem ile straciła na grubości. Skóra nowego dorobionego tłoczka ma 2 mm grubości.

Wiadomości w tym wątku
Skórzana uszczelka tłoczka pompki - przez sbm631 - 17-05-2013, 22:26
RE: Skórzana uszczelka tłoczka pompki - przez Mark - 18-05-2013, 22:41
RE: Skórzana uszczelka tłoczka pompki - przez Mark - 02-06-2013, 14:57
RE: Skórzana uszczelka tłoczka pompki - przez Teigrek - 03-06-2013, 15:34

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: