Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tito Landi - Konserwacja/naprawa
Witam serdecznie,
Wolna chwila, więc wziąłem na warsztat lampę Tito Landi. Po niewielkich bojach udało mi się rozkręcić wszystkie części.
Na tym etapie miałbym do Was kilka pytań:
Czy ta rurka wewnątrz zbiornika powinna być drożna? Chodzi mi o to czy to jest rurka odpowietrzająca czy jakiś rodzaj bezpiecznika, który ma się odetkać tylko w przypadku kiedy wewnątrz zbiornika powstanie zbyt duże ciśnienie?

Jestem też ciekawy czy po wyciągnięciu knota zawsze powinna być na nim stalowa siatka tak jak pokazuje to autor na tej stronie?:
http://www.lumieredeloeil.com/lumiara/en/titusen.htm
Czy to możliwe, że u mnie ta siatka skorodowała do zera?
Na knocie jest rdzawy kolor, a rurka, w której był umieszczony jest mosiężna.

Czy lampa będzie dobrze działać bez tej siatki, a jeśli nie to ma ktoś pomysł gdzie taką zdobyć?
Cześć, tak ta rurka to jest coś w rodzaju bezpiecznika, więc tak powinna być drożna.

Co do siatki metalowej to w swoich 3 lampach takowej nie posiadam, Sądzę, że jest ona po to aby łatwiej było manipulować knotem podczas jego montażu.

A co do pytania odnośnie siatki - to się dołączam do pytania. Swego czasu na francuskim e-bayu kupiłem 2 siatki, ale przyszły z zerwanym sznurkiem, więc ni jak można było ich użyć. Kiedyś widziałem gdzieś film jak gościu z siatki żarowej do Petromaxa robi siatkę do Tito Landi i działało super. Zadałem mu pytanie, bo do przerobienia siatki potrzebne było więcej sznurka tego co się siatkę wiąże do brenera, gdzie on to kupił, ale niestety nie dostałem odpowiedzi.
Rurkę przeczyściłem, jest już drożna, ale utknąłem na tej części:

Nie wiem jak bardzo lampa nagrzewa się w miejscu gdzie są szczeliny, czy miękki lut wystarczy. Najpewniejszy byłby chyba twardy, srebrowy, ale nie mam doświadczenia w temacie. Myślałem o przylutowaniu prostokątnej, mosiężnej blaszki zwiniętej w rulon na całym obwodzie tego elementu.
Przyszedł mi jeszcze do głowy pomysł, żeby użyć kleju:

Oprócz tego mam jeszcze pęknięty korek:

Jak to będzie z bezpieczeństwem, czy cienka gumowa uszczelka się sprawdzi? Lampa co prawda jest na spirytus, a nie na benzynę, ale alkohol też lubi fuknąć. Wink

Siatkę żarową chciałem uszyć, mam kilka siatek do potrenowania. Smile

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości