Liczba postów: 963
131
Reputacja:
3
26-08-2013, 22:09
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-08-2013, 22:32 {2} przez Tyrell.)
God kväll, vänner
... Jak już można się domyśleć zagadnienie tyczyć będzie problemu związanego ze świeżo nabytymi lampami Primusa. Otóż w jednej z nich pęknięty jest "NIVÅMÄTARLOCK" czyli nakrętka ze szkiełkiem. Ustrojstwo nakręcane jest na wskaźnik napełnienia zbiornika i złośliwie puszcza powietrze. Dla dociekliwych podaje nr katalogowy części - 4475. W całej galaktyce element dostępny jest tylko w jednym sklepie - Fogas.se (notabene świetnie wyposażony sklep w częsci do Szwedzkich lamp). Cena 75 koron nie jest specjalnie wygórowana. Niestety koszty przesyłki sugerują, że element obowiązkowo musi po drodze zaliczyć urząd pocztowy na stacji orbitalnej ISS... Nasuwa się więc pytanie o możliwość naprawy uszkodzonego elementu. Czy takie pęknięcie nadaje się do zlutowania (nakrętka jest mosiężna)? Jeżeli tak to jakim lutem i jaki sprzęt użyć. Czy ktoś na forum miał już podobny problem?
"The smell, you know that gasoline smell, the whole hill. Smelled like … victory"
131
Reputacja:
3
Ok dogadałem się ze Szwedami. Prześlą mi element za 100 koron
. Poleciłem im nasze forum więc może wskoczą tu zobaczyć co się dzieje z ich lampami w Polsce
"The smell, you know that gasoline smell, the whole hill. Smelled like … victory"
131
Reputacja:
3
29-08-2013, 16:14
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-08-2013, 16:16 {2} przez Tyrell.)
Właśnie dotarła przesyłka pocztowa. Raptem dwa dni temu składałem zamówienie a tu proszę. Nawet z Pelamu tak szybko przesyłki nie idą
Pamiętajcie. Jak jakiś problem ze Szwedem to tylko do nich...
http://www.fogas.se/produkter/ a potem wybieramy Reservdelar Fotogen i niezbędną część.
131
Reputacja:
3
01-11-2013, 17:43
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-11-2013, 23:13 {2} przez Tyrell.)
Usunąłem soczewkę z nakrętki w celu dokonania niezbędnych pomiarów. Średnica - 25 mm. Grubość - 1,4 mm. Głębokość krzywizny menisku od podstawy 3,6 mm... Bliższe oględziny wykluczyły szkło jako materiał soczewki. Jest to bliżej niesprecyzowany poliwęglan
131
Reputacja:
3
W zamyśle projektu soczewka nie ma styczności z paliwem. Tarcza poziomowskazu jest uszczelniona podkładką gumową dociśniętą przez gwint nakrętki. Strzałka wskaźnika wychyla się przez interakcje z magnesikiem w zbiorniku. Bardzo sprytne rozwiązanie skutecznie uszczelniające element
Liczba postów: 411
27
Reputacja:
1
W moim Optimusie 1200 (rocznik 1940) poziomowskaz nie posiada sprzęgła magnetycznego.
Pozdrawiam.
Dymogeneratory Smok >>>
Helica