Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Optimus 300 z lat 30.
Cześć wszystkim!

Oto moja pierwsza lampa naftowa ciśnieniowa, optimus 300 ponoć z lat 30. Wszystko pięknie, tylko dół siatki słabo się żarzy i barwa światła jest bardziej żółta niż biała. Na zdjęciu dobrze tego nie widać. Siatka to famosa 200/300cp, dysza 350. Szukam dyszy 300, ale jak na razie bez powodzenia. Siatki 350, oryginał optimusa będą u mnie za kilka dni.

Brawo! Zgadza się, to przedwojenny Optimus z oryginalnym szkłem. Ja bym wsadził dyszę 250CP. Jeśli udało ci się rozkręcić górę (najstarsze modele mają dwuczęściową fajkę, którą jest bardzo trudno rozkręcić) to bym zwiększył odległość od fajki do dyszy podwyższając fajkę. Dysze 200/300 były przed wojną i zostały zastąpione 250/350Cp więc 300CP raczej nie znajdziesz, ale mi łatwiej wyregulować lampy mniejszych dyszach. Zwłaszcza te stare lampy mają słabszą wentylację (bardziej zabudowaną górę) więc lepiej reagują na mniejsze dysze. Zanim założę siatkę to sprawdzam płomień bez - jeśli jest błękitny bez czerwieni to wszystko powinno być ok i zakładam siatkę.
(08-09-2025, 00:22)Piotrek napisał(a): Brawo! Zgadza się, to przedwojenny Optimus z oryginalnym szkłem. Ja bym wsadził dyszę 250CP. Jeśli udało ci się rozkręcić górę (najstarsze modele mają dwuczęściową fajkę, którą jest bardzo trudno rozkręcić) to bym zwiększył odległość od fajki do dyszy podwyższając fajkę. Dysze 200/300 były przed wojną i zostały zastąpione 250/350Cp więc 300CP raczej nie znajdziesz, ale mi łatwiej wyregulować lampy mniejszych dyszach. Zwłaszcza te stare lampy mają słabszą wentylację (bardziej zabudowaną górę) więc lepiej reagują na mniejsze dysze. Zanim założę siatkę to sprawdzam płomień bez - jeśli jest błękitny bez czerwieni to wszystko powinno być ok i zakładam siatkę.

Zdobyłem dyszę 300 i też na żółto paliła, więc postanowiłem wkęcić dyszę 500 i siatkę 350, no i teraz pali jak powinna, światło jest białe aż razi w oczy Smile kupiłem na stronie fogas.se pokretło, bo to ktore było, było od petromaksa

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości