Liczba postów: 334
21
Reputacja:
1
Mi się nigdy takie coś nie przydarzyło .
Zawsze dokręcałem mocno i nigdy nie było problemu.
Liczba postów: 431
70
Reputacja:
0
A nie mozesz malym widrtelkiem przrwiercic tego wraz z fajka,gwinujesz albo dajesz wkreta,-wkrecasz srubke-oby nie za dluga i juz nie spadnie
Liczba postów: 334
21
Reputacja:
1
Weź pastę do uszczelniania dziur w tłumikach samochodowych i na tę pastę wkręć.
A jaki jest luz na gwincie, czy nie za duży?
Liczba postów: 590
28
Reputacja:
1
12-12-2015, 16:36
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-12-2015, 18:34 {2} przez bury32.)
Sprawdzę, ale z tego co pamiętam to luzu zbytnio żadnego nie było.
No i sprawdziłem. Ta część jest ceramiczna, nie metalowa. Okazało się że luz jest i to ogromny, obraca się dookoła co znaczy, że gwint jest skopany. Nic z tego nie będzie, uszczelniacz do tłumików też nie pomoże.
Ponawiam, więc pytanie czy ktoś z forumowiczów ma na zbyciu taką część, może być używana, inaczej pozostaje mi PELAM.
Liczba postów: 963
131
Reputacja:
3
Miałem podobny motyw po użyciu stalowego brenera. Jak dobrze wiemy rozszerzalność temperaturowa materiałów jest różna w związku z tym miksy stal/mosiądz kończą się fatalnie. Koniec końców zmuszony byłem podmienić element na nowy a stalowe sitko z chin leży teraz na dnie szuflady.
"The smell, you know that gasoline smell, the whole hill. Smelled like … victory"
Liczba postów: 590
28
Reputacja:
1
It's good solution Mikołaj, I will keep it in my mind for the future.
Luz występuje pomiędzy gwintem w ceramicznym "mixing chamber" a gwintem na metalowym "mixing tube". Nozzle tez jest ceramiczny i tu współgra z ceramicznym "mixing chamber" bez najmniejszego kłopotu - jest na ścisk bez luzu.
Fakt metal w połączeniu z ceramiką to różne materiały i rozszerzalności cieplne. po pewnym czasie może nastąpić przegrzanie i zmęczenie i kłopot gotowy. Tak więc nabędę metalowy "mixing chamber" i jak będą kłopoty na gwincie z ceramicznym "nozzle" to skorzystam z rady Mikołaja.
Liczba postów: 361
85
Reputacja:
2
(13-12-2015, 15:14)bury32 napisał(a): Luz występuje pomiędzy gwintem w ceramicznym "mixing chamber" a gwintem na metalowym "mixing tube". Nozzle tez jest ceramiczny i tu współgra z ceramicznym "mixing chamber" bez najmniejszego kłopotu - jest na ścisk bez luzu.
Fakt metal w połączeniu z ceramiką to różne materiały i rozszerzalności cieplne. po pewnym czasie może nastąpić przegrzanie i zmęczenie i kłopot gotowy. Tak więc nabędę metalowy "mixing chamber" i jak będą kłopoty na gwincie z ceramicznym "nozzle" to skorzystam z rady Mikołaja.
Nie wiedziałem, że Petromaxy HK500 miały też ceramiczne mixing chamber. Jeśli chodzi o standardowy mosiężny 'mixing chamber' + standardowy ceramiczny 'nozzle', to potrafi się delikatnie luzować. Tak, że po skończonej pracy lampy i ostygnięciu, znów można minimalnie dokręcić.
Choćbym nawet szedł ciemną doliną, zła się nie ulęknę, boś ty ze mną. Blask twój i ciepło twoje mnie pocieszają.