Masz rację, już nie jestem taki przekonany do spirytusu. Ciekawi mnie jeszcze jak zasobnik mógłby być zasilony w wodę i dlaczego to dolny otwór jest połączony bezpośrednio z palnikiem.
|
Dziwna lampa, w zbiorniku kreda
|
|
Kombinujcie !
![]() Ja już wiem co to za wynalazek, tymczasem nie powiem, na razie. ![]() Dodam tylko iż, to w środku zbiornika to nie kreda ani gips, jak pierwotnie myślałem. W środku zbiornika znajduje się "petrolit", a lampa nie działa na spirytus !
Rety, a co to jest petrolit? Czy to jest jakaś chłonna substancja? Do zbiornika wlewa się paliwo, które wsiąka w ten petrolit, a potem oddaje on opary? Opary te mieszają się z powietrzem, po czym są spalane w palniku?
24-10-2025, 13:31
26-10-2025, 18:14
Czyli jednak naftowa?
27-10-2025, 15:54
Ale Ty nas trzymasz w niepewności
Benzyna? Czy to aby bezpieczne?
28-10-2025, 11:58
Lampa jest na benzynę.
Właśnie przez zastosowanie tego chłonnego materiału "petrolitem" zwanego jest bezpieczna. Podczas tankowania lampy petrolit wchłania benzynę i zatrzymuje ją wewnątrz. Ta rurka z wajchą na górze dostarcza pary benzyny do palnika, wajcha reguluje ilość dostarczonych oboma otworami par benzyny, a więc i wielkość płomienia również. System ten opatentowały w roku 1904 dwie firmy, jako bezpieczne lampy, gdyż przewrócenie takiej lampy nie powoduje wylania się benzyny i wyklucza możliwość powstania pożaru. Lampy takie były stosowane np: w kolejowych wagonach restauracyjnych, w Orient Expresie, w restauracjach na statkach...
28-10-2025, 15:39
Zdradziłbyś jeszcze jak znajdujesz te wszystkie informacje? W google po wpisaniu hasła petrolit praktycznie nic się nie pojawia ;-)
28-10-2025, 18:11
Na Clasic Presure Lamps jest wątek o tych lampach.
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Benzyna? Czy to aby bezpieczne?