Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dziwna lampa, w zbiorniku kreda
Masz rację, już nie jestem taki przekonany do spirytusu. Ciekawi mnie jeszcze jak zasobnik mógłby być zasilony w wodę i dlaczego to dolny otwór jest połączony bezpośrednio z palnikiem.
Kombinujcie ! Big Grin
Ja już wiem co to za wynalazek, tymczasem nie powiem, na razie. Wink
Dodam tylko iż, to w środku zbiornika to nie kreda ani gips, jak pierwotnie myślałem.
W środku zbiornika znajduje się "petrolit", a lampa nie działa na spirytus !
Rety, a co to jest petrolit? Czy to jest jakaś chłonna substancja? Do zbiornika wlewa się paliwo, które wsiąka w ten petrolit, a potem oddaje on opary? Opary te mieszają się z powietrzem, po czym są spalane w palniku?
(23-10-2025, 20:16)Masaho napisał(a): Rety, a co to jest petrolit? Czy to jest jakaś chłonna substancja? Do zbiornika wlewa się paliwo, które wsiąka w ten petrolit, a potem oddaje on opary? Opary te mieszają się z powietrzem, po czym są spalane w palniku?

B I N G O !!!
Czyli jednak naftowa?
(26-10-2025, 18:14)Masaho napisał(a): Czyli jednak naftowa?

Nie naftowa.
Ale Ty nas trzymasz w niepewności Smile  Benzyna? Czy to aby bezpieczne?
Lampa jest na benzynę.
Właśnie przez zastosowanie tego chłonnego materiału "petrolitem" zwanego jest bezpieczna.
Podczas tankowania lampy petrolit wchłania benzynę i zatrzymuje ją wewnątrz.
Ta rurka z wajchą na górze dostarcza pary benzyny do palnika, wajcha reguluje ilość dostarczonych
oboma otworami par benzyny, a więc i wielkość płomienia również.
System ten opatentowały w roku 1904 dwie firmy, jako bezpieczne lampy, gdyż przewrócenie takiej lampy nie
powoduje wylania się benzyny i wyklucza możliwość powstania pożaru.
Lampy takie były stosowane np: w kolejowych wagonach restauracyjnych, w Orient Expresie, w restauracjach na statkach...

Załączone pliki Miniatury

Zdradziłbyś jeszcze jak znajdujesz te wszystkie informacje? W google po wpisaniu hasła petrolit praktycznie nic się nie pojawia ;-)
Na Clasic Presure Lamps jest wątek o tych lampach.

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości