Wątek zamknięty 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rapid
10-07-2013, 20:07
Post: #1
Rapid
Mam takie oto pytanie
Co może być powodem gasncego rapida??
Mi to wyglada na zbyt bogatmieszankę - za dużo nafty względem powietrze.
Akurat w moim przypadku jest to o tyle dziwne, że przed rozkręceniem rapid palił, ale po jego skręceniu już palić nie chce. Czemu??
Znajdź wszystkie posty użytkownika
10-07-2013, 20:57
Post: #2
RE: Rapid
U mnie przy podobnych problemach zauważyłem, że zależy to od stopnia dokręcenia nakrętki (221) na gwincie dyszy rapida. Pewno to kwestia cyrkulacji, która odbywa się na tym elemencie. Oczywiście warto upewnić się co do drożności otworów. Ogólnie mam jednak wrażenie, że regulacja tego elementu to rasowy wrzód na dupie lamp ciśnieniowych. Smile

"The smell, you know that gasoline smell, the whole hill. Smelled like … victory"
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
10-07-2013, 21:01
Post: #3
RE: Rapid
Otwory sprawdzone - drożne.
Tak więc powalczę jeszcze z nakrętka.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
10-07-2013, 21:12
Post: #4
RE: Rapid
U mnie powodem gasnącego rapida był niedokładnie wyczyszczony zbiornik .Już mi opadały ręce w końcu wziąłem i wyczyściłem jeszcze raz dokładnie zbiornik metodą podaną tutaj na forum.Rapid po tym zabiegu pali za każdym razem.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
10-07-2013, 21:28
Post: #5
RE: Rapid
Rzadko używam rapida, ale zauważyłem, że nie lubi za wysokiego ciśnienia w zbiorniku - średnio około 1 bara pali mi najlepiej.

Musi być dosyć światła, żeby przy nim widzieć ciemność.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
10-07-2013, 21:36
Post: #6
RE: Rapid
A ja dodam to co przed dosłownie momentem zaobserwowałem.
Mojemu potrzeba było temeratury. Jak trochę sie wygrzał to i palić zaczł Wink Nie rozumiem tego.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
10-07-2013, 21:36
Post: #7
RE: Rapid
Tak, przy wiekszym cisnieniu rapid gasnie, to jest sprawdzone, tez kiedys mialem taki problem.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
10-07-2013, 21:40
Post: #8
RE: Rapid
Studzę teraz lampę, muszę ja lepiej poskręcać - ma jakieś nieszczelności.
Jak będzie zimna ponownie wystartuje z rapidem. Ciekawe czy ponownie będa problemy.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
10-07-2013, 21:40
Post: #9
RE: Rapid
U mnie rapid pali i na 2 barach ale wydaje mi się, że najlepiej pracuje na 1,5. Jak widać z powyższego regulacja rapida to droga przez męke. Na tzw. czuja Smile

"The smell, you know that gasoline smell, the whole hill. Smelled like … victory"
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
10-07-2013, 21:43
Post: #10
RE: Rapid
I dlatego ja rozgrzewam na spirytusie w wanience Smile

Musi być dosyć światła, żeby przy nim widzieć ciemność.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Wątek zamknięty 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Lampy Ciśnieniowe | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS