Wątek zamknięty 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Petromax hk500. Sadza na siatce
05-09-2015, 08:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-09-2015 08:22 przez TadeuszBRT.)
Post: #1
Petromax hk500. Sadza na siatce
Witam.
Szukałem na forum, ale nie znalazłem podobnego problemu.
Kilka miesięcy temu kupilem petromaxa 500 (nówka chińczyk) nie było żadnych problemów. Nic nie regulowałem, pięknie palił. Robiły się tylko dość szybko "przegwizdy" w siateczce na wysokości sitka brennera.
Okej. Cyrki się zaczęły od kupna siateczek Buttefly. I nadaniu zanieczyszczonej nafty. Z siatki wydostaje się płomień, po jakimś czasie pokrywa się sądzą.
Zakupiłem siatki petromaxa, naftę zmieniłem, wregulowałem odległość fajki od dyszy, porządnie wygrzałem Rapidem parownik (90sek +) i otrzymuję odpowiednie ciśnienie.
Bez efektu.: płomień poza siatką, kopci, czarna sądza na siatce po krótkim czasie. Nic nie pomaga a komplet siatek zużyłem.
Proszę o pomoc.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
05-09-2015, 08:28
Post: #2
RE: Petromax hk500. Sadza na siatce
Zrób zdjęcie wypalonej siatki.
Jeśli kupiłeś siatki Butterfly to na 95% masz je za małe. Wiem, że producent napisał, że są dla HK500 ale to bujda. One nadają się do 150-200 - ja przynajmniej założyłem do 150 i dopiero tam zagrała.
Inny powód płomieni poza siatką to zbyt wiele paliwa w mieszance. Może rozkalibrowana dysza? Może za mały odstęp dyszy od fajki (standardowa odległość ok ale każda lampa ma swoje upodobania i nie zawsze standard jej odpowiada).

Zacznij może od siatki. Pokaż może zdjęcie zdjęcie.
Ewentualnie Twoja siatka po wypaleniu ma wielkość tej po lewej czy tej po prawej z podlinkowanego posta:
http://lampycisnieniowe.pl/forum/Thread-...28#pid4928
Znajdź wszystkie posty użytkownika
05-09-2015, 09:04 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-09-2015 09:04 przez HansDKW.)
Post: #3
RE: Petromax hk500. Sadza na siatce
No i Twoja siatka pokrywa się chyba sadzą a nie sądzą.
A co koledzy o tym sądzą? Big Grin
Znajdź wszystkie posty użytkownika
07-09-2015, 08:12
Post: #4
Photo RE: Petromax hk500. Sadza na siatce
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hph...e=56620C17
Siatką jest po kilkusekundowym rozpaleniu. To oryginalny Petromax. Nie chcialem aby się całą pokryła sadzą.


Załączone pliki Miniatury

Znajdź wszystkie posty użytkownika
07-09-2015, 09:08
Post: #5
RE: Petromax hk500. Sadza na siatce
Z tego co widać rozmiar siatki jest ok.
Ale to co pokazujesz wygląda jak by ci się nafta lała do siatki. To idąc od najprostszych:
- zdejmij kapturek i sprawdz czy dysza strzela centralnie w fajkę
- na fajce masz śrubkę - na zapalonej pokręć nią i poobserwuj
- sprawdź na innej dyszy
- pozmieniaj odległość dysza-fajka ale zapomnij o wszystkich liczbach tylko zdaj się na oko
Znajdź wszystkie posty użytkownika
07-09-2015, 09:58
Post: #6
RE: Petromax hk500. Sadza na siatce
Tutaj jest link do wątku na forum, który poruszał problem dziwnego zachowania lampy. Może coś wygrzebiesz pożytecznego

http://lampycisnieniowe.pl/forum/Thread-...+miedziana

"The smell, you know that gasoline smell, the whole hill. Smelled like … victory"
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
07-09-2015, 10:56 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-09-2015 20:31 przez TadeuszBRT.)
Post: #7
RE: Petromax hk500. Sadza na siatce
(07-09-2015 09:08)CZ@rek napisał(a):  Z tego co widać rozmiar siatki jest ok.
Ale to co pokazujesz wygląda jak by ci się nafta lała do siatki. To idąc od najprostszych:
- zdejmij kapturek i sprawdz czy dysza strzela centralnie w fajkę
- na fajce masz śrubkę - na zapalonej pokręć nią i poobserwuj
- sprawdź na innej dyszy
- pozmieniaj odległość dysza-fajka ale zapomnij o wszystkich liczbach tylko zdaj się na oko

Śrubką kręciłem. Na starej odległości fajki też tak było.
Poszło mi na te próby już 7 koszulek. Czy taka siateczka z sadzą dobrze się rozpali gdy będzie z ustawieniem lampy wszystko ok?
Co do linku na forum, czytałem ten wątek. U mnie siatka pali sie na czerwono, płomień bucha poza kapturek. Po kilku minutach siatka pokrywa się sadzą.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
07-09-2015, 11:35
Post: #8
RE: Petromax hk500. Sadza na siatce
Będzie działać - zobaczy czy nie masz nieszczelności pomiędzy parownikiem a dyszą na gwincie - też wtedy zaczynają się dziać cuda.

Skype: kogo..
Znajdź wszystkie posty użytkownika
07-09-2015, 20:34
Post: #9
RE: Petromax hk500. Sadza na siatce
(07-09-2015 10:56)TadeuszBRT napisał(a):  
(07-09-2015 09:08)CZ@rek napisał(a):  Z tego co widać rozmiar siatki jest ok.
Ale to co pokazujesz wygląda jak by ci się nafta lała do siatki. To idąc od najprostszych:
- zdejmij kapturek i sprawdz czy dysza strzela centralnie w fajkę
- na fajce masz śrubkę - na zapalonej pokręć nią i poobserwuj
- sprawdź na innej dyszy
- pozmieniaj odległość dysza-fajka ale zapomnij o wszystkich liczbach tylko zdaj się na oko

Śrubką kręciłem. Na starej odległości fajki też tak było.
Poszło mi na te próby już 7 koszulek. Czy taka siateczka z sadzą dobrze się rozpali gdy będzie z ustawieniem lampy wszystko ok?
Co do linku na forum, czytałem ten wątek. U mnie działka palimsie na czerwono, płomień bucha poza kapturek. Po kilku minutach siatka pokrywa się sadzą.
Czerwony płomień poza siatką wskazuje na zbyt bogatą mieszankę w paliwo. Na pierwsze odpalenie nie lej nafty do lampy pod korek. Wymień dyszę na nową ale zanim to zrobisz spróbuj odpalić na niższym ciśnieniu. Siatki nie wymieniaj jak znajdziesz przyczynę za dużej ilości paliwa w mieszance to sadza z siatki powinna sama się wypalić.
Pozdrawiam.

Dymogeneratory Smok >>> Helica
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
08-09-2015, 10:55 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-09-2015 10:58 przez rastuch.)
Post: #10
RE: Petromax hk500. Sadza na siatce
Ja wiem, że to Petromax i nówka sztuka tak wiec i dysza powinna być ok jednakże jak masz chęć to zalej nie naftę a benzyne. Być moze chinole pokombinowały coś z dyszą i jest rozkalibrowana. Znam przypadki kiedy to "nówka" chiński gaźnik mial żle pozakładane dysze także po małych rączkach wszystkiegho można sie spodziewać. gdy zalejesz bene rozgrzej ja nerką nie rapidem. Jak będzie ok wówczas z dużym prawdopodobieństwem masz coś z dyszą.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Wątek zamknięty 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Lampy Ciśnieniowe | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS