Wątek zamknięty 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Manometr w PMx
23-05-2013, 21:23 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-05-2013 21:23 przez CZ@rek.)
Post: #1
Manometr w PMx
Czy ktoś kaliblował/naprawiał w sposób domowy manometr??
Mój pokazywał, potem przestał. Potem jak złapał temperaturę to podskoczył tak na połowę. Teraz jest umarnięty.

Rozkręciłem, delikatnie przygiąłem ale chymba to delikatnie okazało się za mocno.
Jak wam się wydaje, metoda prób i błędów?? A może jest gdzieś ktoś kto go jeszcze skalibruje?? Wink
Znajdź wszystkie posty użytkownika
23-05-2013, 21:31
Post: #2
RE: Manometr w PMx
Jak masz drugi sprawny, to można skalibrować na butli gazu do zapalniczki. Ja sobie kupiłem jakiś trochę lepszy normalny manometr na allegro i tak kalibruję - najpierw sprawdzam na tym porządnym ciśnienie w butli z gazem a potem na tym Pxowym i ewentualnie koryguję delikatnie blaszkę.

Musi być dosyć światła, żeby przy nim widzieć ciemność.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
23-05-2013, 21:37
Post: #3
RE: Manometr w PMx
Dobry patent. Nie pomyślałem.
Mam dwa - jeden pokazujący ciśnienie i ten umarły.
Potestuje z gazem, może bloku nie wysadzę w powietrze Wink
Znajdź wszystkie posty użytkownika
23-05-2013, 21:51
Post: #4
RE: Manometr w PMx
to nie jest blaszka to jest rurka bourdona...

Viribus unitis
Znajdź wszystkie posty użytkownika
23-05-2013, 22:03
Post: #5
RE: Manometr w PMx
Wiadomo, że rurka. Inaczej trzeba by większego ciśnienia aby się wyprostowała Wink
Znajdź wszystkie posty użytkownika
23-05-2013, 22:14
Post: #6
RE: Manometr w PMx
Oj, upraszczam tylko, wiadomo że rurka. Przy okazji - można sprawdzić czy nie jest zatkana w niedziałającym manometrze, podgrzewając suszarką do włosów - jak jest zatkana, to powietrze się rozszerzy i wskazówka się ruszy. Wtedy WD40 i cienka igła powinna rozwiązać problem.

Musi być dosyć światła, żeby przy nim widzieć ciemność.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
25-05-2013, 12:21
Post: #7
RE: Manometr w PMx
W Mannesmannie (chinol, z dużym rozrzutem jakości -- od całkiem sprawnych do kompletnie wybrakowanych, ja miałem trochę szczęścia) nie pokazywał nic. Rozgiąłem i coś pokazuje, ale nie wiem, co... Tongue
İmage

Drugi, nowy, oryginalny manometr P-maxa też pokazuje nic... Undecided

Instrukcja.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
26-08-2013, 23:11 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-09-2013 21:50 przez divemaster.)
Post: #8
RE: Manometr w PMx
W kupionym przeze mnie petromaxie 828 rurka była zaśniedziała od środka, nie pomogły domestosy fosole, soda kaustyczna itp. więc wylutowałem ta rurkę, delikatnie wyprosowałem- przepchałem igłą lekarską od środka, udało mi sie to zlutowac złożyć z powrotem, i działa, ale nie mam pojęcia co pokazuje , jakies ciśnienie Smile - bo nie chciało mi sie tego kalibrować. Robota mocno upierdliwa i na starcie dawałem sobie 20% szans ale się udało. Zajęło mi to ponad godzinę, Potrzebna bardzo dobra lutownica , cyna i jakiś topnik do lutowania

serwisploterow.myds.me - jeśli potrzebujesz naprawić coś na pograniczu elektroniki, automatyki, łączności odezwij się prywatnie Idea
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Wątek zamknięty 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Lampy Ciśnieniowe | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS